De ce design.

Cand am fost mic, imi doream sa fiu fie astronaut, fie om mare. Acum, ca sunt om mare, imi doresc sa vad pamantul din spatiu (done in 3D, hihihi), si sa ajung pe wikipedia (eu, cel putin).

De ce Wikipedia? Pentru ca e inceputul Enciclopediei Galactice. Aici am gasit un anume Gary Hustwit: „… is an independent filmmaker and photographer based in New York and London. He has produced and directed a number of documentaries including the 2007 film Helvetica.” (Wikipedia.org).

Bun, de ce Gary Hustwit?

Este un cineast independent, care a creat din 2007 pana in prezent 3 dintre cele mai bune documentare despre design: Helvetica in 2007, Objectified in 2009 si Urbanized in 2011.

Intr-un interviu pentru revista dwell raspundea la intrebarea „Ce credeti ca are cel mai mult nevoie de design?” astfel:
„Nu sunt lucruri care sa aiba nevoie de design, doar lucruri care nu ar fi trebuit sa fie facute. Este o saturare de lucruri produse fara nici un gand in spate, fabricate doar de dragul de a face bani, nu de a imbunatati viata cuiva”…

Daca aceasta declaratie da de gandit, in urmatoarele paragrafe va prezentam fiecare dintre cele 3 documentare monumentale ale lui Gary Hustwit.

1. HELVETICA

Un documentar despre tipografie si grafic design. A lansat fost lansat in 2007, la marcarea a 50 de ani de la introducerea fontului Helvetica, in 1957.

Prezinta in linii mari o istorie a fonturilor combinata cu o serie de interviuri cu nume mari din domeniul grafic-designului si creatori de fonturi.
A fost nominalizat la categoria „Truer Than Fiction” a festivalului Independent Spirit’s.

 

 2. OBJECTIFIED

Un documentar despre obiectele ce le folosim zi de zi in rutina noastra si despre persoanele care le-au creat. Aparut in 2009 la Festivalul de film South by Southwest.

Prezenta cea mai placuta (de noi) este Dieter Rams, designer la Braun Kronberg (Germania). (Pentru cei putini care nu stiu despre ce e vorba, domnul Dieter Rams e tot pe wikipedia )

 

3. URBANIZED

Un documentar despre designul oraselor, mai degraba problemele si solutiile designului urban. Interviuri cu arhitecti, primari, directori de stat, activisti si cu un avocat, care ajung la concluzia evidenta ca ar trebui sa redesenam totul, intr-un viitor incert, mai mult indepartat decat apropiat.

Unii comentatori spun ca dupa ce au vazut premiera, primul lucru care s-a auzit din sala a fost: „Incapabilul nostru de primar ar fi trebuit sa fie aici cu tot consiliul lui !„.

 

Acum insa, vazand cele 3 filme, cel mai mult ne dorim sa fim designeri (eu, cel putin).

More To Explore

Share This

Wanna Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch